sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Satimen talkoot la 22.10

(aivan liian) aikaisin lauantai aamuna, eli siis 10:ltä kokoontui 5 tervapartion johtajaa kolon edustalle varustautuneena lähtemään Satimeen huussi-talkoisiin. Talkoot oli tarkoitus pitää jo aiemmin syksyllä, mutta päivä ei sopinut tarpeeksi monelle, joten siirrettiin sitä eteenpäin. Yöllä oli ollut pakkasta, mutta onneksi paikalla oli talvirenkailla varustettu auto, johon porukka pakkautui työkalujen ym. Satimeen menevien tavaroiden kanssa.

Tie oli niin huonossa kunnossa, että päätettiin jättää auto KoPan kämpän kohdalle ja kävellä loppumatka. Minskun kanssa järjestettiin tavarat kämpässä sillä aikaa, kun pojat menivät ihmettelemään uutta huussi-systeemiä, joka oli tarkoitus vaihtaa vanhan tilalle. Tarza oli hankkinut meille biokäymälän, mutta kukaan ei ollut aiemmin tutkinut tarkemmin millainen käymälä on ja miten se asennetaan. Ennen huussin säiliönä on ollut saavi, jonka joku on aina käynyt vaihtamassa tarvittaessa.

Tästä lähdettiin liikkeelle


Koska uudessa säiliössä oli istuinosa kiinteänä valmiiksi, piti vanha poistaa. Tämän jälkeen huomattiin myös että eihän uutta säiliötä mahdu asentamaan ilman takaseinän "modaamista". Siihen tarvittiin hieman poraa, sahaa ja potkunyrkkeily-tunneilla opittuja taitoja, mutta lopulta seinässä oli tarkkaan mitattu ja leikattu reikä. (Millihän ei muuten ole mikään mitta, vaan koira ;))
Seuraavaksi pitikin sitten vain asentaa säiliö paikalleen. Pieni ongelma ilmeni mittojen kanssa, kas kummaa. Säiliö kun oli hieman pidempi kuin mitä tilaa huussissa oli. Huussi-rakennus kun on tehty aikojen alussa ja on mitoitettu saaville, mikä hyvin mahtuikin edellisessä kuvassa näkyvään tilaan. Osa uudesta säiliöstä oli siis jätettävä ulkopuolelle. Jos sen olisi laittanut kokonaan sisäpuolelle, olisi oveen pitänyt tehdä reikä, josta olisi saanut polvet työntää ulos. Myös ratkaisua, jossa oven alemman osan saisi auki ehdotettiin. Huussi olisi nimittäin ollut niin täysi, ettei ovea olisi saanut kiinni, jos siellä joku sudaria isompi olisi ollut. Lopputulos näytti sitten tältä:

Sivustoja vähän tiivistettiin ja siistittiin laudoilla. Huoli pois, säiliö tuettiin paremmin kuin kuvasta näkyy, ei se yhden laudan varassa enää ole ;). Itse asiassa lopun ulos jättäminen ratkaisi myös piippu ongelman, tarkemmin sen puuttumisen. Paketissa oli kyllä uusi paranneltu piipun hattu, mutta piippu puuttui :D. Onneksi partiolaisilta ei mene sormi suuhun vaikeammassakaan tilanteessa, vaan hyötykäytimme vanhan säiliön vaihtoaukon suojaamiseen käytettyä vaneria. Kiinnityskohtaa vahvistettiin laudalla, sillä toisella puolella ei ollut mitään mihin tason olisi saanut tukevasti kiinnitettyä. Vielä pitäisi hankkia ketju, jolla säiliön saisi lukittua huussiin, ei kukaan ulkopuolinen saa päähänsä ottaa sitä mukaansa tai muuten vain sabotoida. Ei nimittäin ole mitään ihan halpoja kapistuksia.


Takaosa oli siis kunnossa, joten oli aika siirtyä sisäosan ongelmiin.

Vaneriin, joka oli aiemmin toiminut istuin osana piti tehdä tietenkin suurempi reikä, että säiliö mahtui siitä läpi.
Odottamaton ongelma syntyi (jälleen) säiliön korkeuden kanssa. Uusi säiliö oli niin korkea että jopa pidempijalkaiset johtajat ei yltäneet pytyltä lattialle.Ei auttanut muu kuin alkaa tekemään portaita, muutenhan pienimmät on jumissa hypittyään pytylle. Vahingossa vielä tipahtavat reikään ja siinä sitä sitten ollaankin. Myös lattian korottamista harkittiin, mutta portaiden todettiin olevan pienitöisemmät. Portaista tuli varsinainen taideteos, ja ovat ainakin tekijöidensä näköiset. 


Niiden ulkonäkö on tarkoin harkittu ja huolellisesti toteutettu. Kaikki remontissa käytetty materiaali on joko materiaalia, mikä poistettiin huussin uudistusten takia tai löytyi Satimen alta tai puuvajasta (toim. huom.). Vielä loppusilauksena isuimen taakse lisättiin lauta, jotta tuuli ei pääse tuulemaan suoraan istuimen taakse jääneestä aukosta, olisi muuten voinut talvipakkasilla hiemän takapuolta palella ;D. Viiden tunnin ankaran aherruksen jälkeen huussi oli viimein valmis ja väsynyt, mutta onnellinen talkooporukka suuntasi koloa kohti poiketen vain hakemassa pizzat kurisevien mahojen täytteeksi. Onneksi lippukunta kustantaa talkooeväät :)


Tässä vielä lopputulos kaikessa komeudessaan: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti