maanantai 12. joulukuuta 2011

Semper ubi sub ubi

Eli Tervapartion leiri Vasamolla.

Perjantaina käytiin Hannan kanssa kaupassa ennen leirille lähtöä. Taas huomattiin, että kunnollisen ruokalistan ja laskelmien teko ruuan määrästä on aika ehdottomat. Nyt niitä ei ollut tehty ja kaupassa meinasi olla hankaluuksia ostaa oikeaa määrää ruokaa. Ei ihan joka päivä tule ostettua ruokia 30 hengelle. Vielä ennen lähtöä haettiin kololta kaikki tarvittava johtajien kanssa ja päästiin starttaamaan kohti Vasamoa. Matka meni mukavasti ja tavarat kannettiin sisälle.

Hannan kanssa alettiin laittamaan iltapalaa valmiiksi ja pikkuisilla oli lipunryöstö lumisella pihalla muiden johtajien johdolla. Yhteensähän porukkaa oli mukana 8 johtajaa ja 19 leiriläistä (7-13 vuotiaita). Lipunryöstön jälkeen iltapala mauistui. Ensin jaettiin leiriläiset leirivartioihin, Ari kertasi vielä yleistä turvallisuutta koskevat ohjeet ja sitten mentiinkin jo nukkumaan. Tai siis leiriläiset menivät, johtajilla aherrus jatkui vielä lauantain larppauksen suunnittelun merkeissä.
Johtajat larppia suunnittelemassa
Ensiksi piti keksiä tarina. Aiemmin oli jo päätetty, että sen pitäisi liittyä jouluun. Pojista tuli pahiksia, Minskusta tonttu ja itse toimin pankkiirina/vanginvartijana. Yön aikana valmistuivat niin tarina, etsintäkuulutukset, rahat kuin vihjeetkin. Lisäksi jokaiselle leiriläiselle kehitettiin rooli. Nukkumaankin päästiin suhteellisen aikaisin, jo yhdeltä.


Aamulla herättiin Hannan kanssa keittämään puuroa seitsemältä. Muilla herätys oli kahdeksalta ja vartin yli kokoonnuttiin lipunnostoon. Lipunnoston suoritti päivystävän vartion jäsenet, ja nämä olivat suunnitelleet myös aamujumpan, että kaikki varmasti heräsivät. Aamupalalla tarjottiin perinteisesti puuroa ja johtajille lupauksen mukaisesti pekonia. Vartiot myös kertoivat leirivartioilleen keksimänsä nimet. Tämän leirin vartiot olivat Zombiemarjat, Hiutaleet, JJVIÄR ja partiovartio.

Aamiaisen alettiin hommiin. Oli vuorossa piste-aktiviteetit, eli jokainen vartio meni vuorollaan eri pisteisiin, jossa yhdessä opeteltiin solmuja, toisessa otettiin suuntaa ja leikittiin, kolmannessa opeteltiin kiehisten tekoa ja neljännessä kannettiin puita saunalle. Perjantaina tullessamme huomasimme nimittäin, että saunan liiteri oli tyhjä. Ei ollut muuten sama tilanne kun lähdettiin.


Lounaan vartiot laittoivat itse ulkona. Ruuaksi oli perunoita ja nakkeja.











Johtajat valvoivat ruuanlaittoa.

Kuten kuvistakin näkee, lunta oli ja sitä tuli koko leirin ajan lisää, maisema oli ihanan talvinen ja valkoinen :).
Lounas syötiin sisällä ja sen jälkeen vaihdettiin kuvia vaatteita päälle, sillä leiriläiset lähtivät muutaman johtajan kera metsään. Lipunryöstö oli perjantaina niin suosittua, että olivat ottaneet uuden erän vielä metsässä. Reippailulta tuli viestiä keittiölle, että leiriläisillä on nälkä, joten kyhättiin Hannan kanssa ex tempore välipala välineistä mitä Vasamolta sattui löytymään. Syötiin sitten muroja mehun kanssa, leipää ja kaurakeksejä. Menneen ruuan määrästä päätellen nälkä tosiaan oli. Välipalan jälkeen leiriläiset kävivät vielä viimeisissä piste-aktiviteetti pisteissä, sillä eivät ehtineet niissä käydä ennen lounasta. Sitten olikin vuorossa Karin suunnittelema puutyö. Ulkona käytiin ensin sahaamassa puusta sopiva pätkä, ja sitten tultiin sisälle ja koristeltiin puusta tonttu. 


Tällä välin Hannan kanssa alettiin laittamaan päivälliseksi veltsua. Sitä laitettiin reilusti, että kaikilla varmasti lähtee nälkä. Ruokaa jäi vähän jopa yli. Ruuan jälkeen vartiot kävivät yksi kerrallaan kuulemassa larppi-aliaksensa, sillä ruuan jälkeen alkoi larppaus. Leiriläisten mennessä valmistautumaan, pidettiin johtajien kanssa hiljainen lipunlasku. 


Larpin aluksi kokoonnuttiin lipputangolle, jossa esiteltiin paikat ja henkilöt. Tämän jälkeen pahikset hävisivät kukin tahoilleen ja leiriläisille kerrottiin säännöt ja tarina. 


Joulupukki oli antanut Minsku-tontulle listan hyvistä ja pahoista lapsista, mutta pahikset olivat varastaneet listan ja nyt joulu oli vaarassa, miten joulupukki nyt muuten osaisi tuoda lahjat oikeille lapsille. Roistot eivät kuitenkaan olleet täysin paatuneita, vaan halusivat antaa  leiriläisille mahdollisuuden listan löytämiseen jättämällä salalauseen piilotettuna leirin alueelle. Lause oli pilkottu yhden kirjaimen pätkiin ja jokaisen vartion piti löytää yhteensä yksi sana ja muodostaa yhdessä siitä lause. Vartion kirjaimet olivat meritty aina samalla kuviolla. Vihjeitä kirjainten sijainteihin sai yrittämällä lahjoa roistoja. Roistoihin ei kuitenkaan tunnetusti voi luottaa ja vihjeet olivat vääriä yhtä usein kuin oikeitakin. Rahaa sai tekemällä töitä, joita pystyi kysymään pankista. Tarjolla oli mm. siivousta, lumenluontia, puiden vientiä ja esitysten pitoa. Rahaa sai myös toimittamalla roiston vankilaan. Rosvon pystyi vangitsemaan saamalla rosvon kiinni ja voittamalla tämän kivi-paperi-sakset pelissä. Jos hävisi, rosvo ryösti kaikki rahat. Kaikki rosvot olivat etsintäkuulutettuja rikollisia, joista sai etsintäkulutusessa luvatun määrän rahaa: 





Kun vartio löysi kaikki kirjaimet sanaansa, he ensiksi selvittivät oman sanansa ja sitten porukalla miettivät lauseen. Leirin nimen mukaisesti, myös lause oli latinaa. 


Kun säännöt olivat kaikille selvät, larppi alkoi. Jokainen vartio muodosti perheen ja moni perhe jakoi selvästi kaikille omat vastuualueensa. Osa oli pyydystämässä roistoja, kun taas osa oli tienaamassa rahaa töillä tai etsimässä kirjaimia ilman vinkkejä. Roistot olivat piiloutuneet hyvin, mutta onneksi leiriläiset olivat neuvokkaampia. Roistoja saatiin kiinni mm. kaapista, metsästä ja saunalta. Muutaman tunnin larpin jälkeen kaikki kirjaimet olivat kasassa ja leiriläiset löivät viisaat päänsä yhteen muodostaakseen lauseen. Muutaman pienen vinkin jälkeen lause oli valmis: home run suilla fames, eli nälkä porsaan kotiin ajaa. Leiriläiset kertoivat lauseen roistoille ja roistot antoivat listan, jonka olivat piilottaneet lipputangon huipulle. Lista luovutettiin takaisin Misku-tontulle ja joulu oli taas kerran pelastettu. 


Minsku-tonttu ja Hanna
Larpin jälkeen pidettin iltanuotio takkahuonessa. Laulettiin muutamia lauluja ja leikittiin laululeikkejä. Vähän meinasi koti-ikäväkin nostaa päätään pienimmillä, mutta saatiin se onneksi unohtumaan mukavan tekemisen merkeeissä. Iltanuotion jälkeen oli tyttöjen saunavuoro ja pojat jäivät paistamaan makkaraa. Minskun kanssa olimme saunalla vahtimassa ja pitämässä huolta, ettei kiuas pääse sammumaan. Tyttöjen jälkeen oli poikien vuoro. Makkaran syönnin jälkeen leiriläiset menivät nukkumaan ja johtajat kokoontuivat suunnittelemaan yöherätystä.

Yöherätys toteuteiin n. kahden aikaan yöllä. Kolmannen adventin kunniaksi päätimme mennä pitämään leiriläisille hartauden, jossa lauloimme kolme säkeistöä Nyt sytytämme kynttilän virrestä, tottakai kynttilöiden kanssa. Leiriläiset olivat olleet niin paljon ulkona päivän aikana, että toteutettiin yöherätys kahdessa osassa sisällä, ensin tyttöjen, sitten poikien puolella. Oli muuten todella vaikeaa saada osa leiriläisistä heräämään. Sai tosissaan ravistella, että sai mitään heräämisen merkkejä esille. Lopulta kaikki olivat ylhäällä ja hartauden jälkeen pääsivät takaisin nukkumaan. Yöherätykset ovat siinäkin mielessä tärkeitä, että nähdään miten nopeasti saadaan tarvittaessa leiriläiset hereille keskellä yötä, esimerkiksi tulipalon sattuessa.

Ari, Ile, Tino, Minku ja minä kokoonnuimme vielä ruokalaan viettämään aikaa. Löysimme muutaman suklaapatukan, jotka piti saada jauttua 5 osaan, ei ollut ihan niin helppoa kuin voisi luulla. Taisi mennä ensimmäisen patukan kanssa neljä tai viisi yritystä ennen kuin onnistui, vaikka käytössä oli viivotin ja laskin :D. Loppu aika meni Arin ja Tinon yrittäessä heittää pingispallo vesilasiin, Ari onnistui ja Tinollakin oli  lähellä. Neljältä mentiin viimein nukkumaan. 


Aamulla piti taas herätä seitsemältä keittämään puuroa. Keitettiin johtajille ruis-puurot, sillä kaurapuuro oli vähissä. Muiden piti herätä taas kahdeksalta, mutta osa johtajista nukkuin pommiin ja se myöhästytti vähän aamun aikataulua.  Aamupalla yksi leiriläisistä sairastui mahatautiin ja oksensi muutaman kerran. Soitettiin vanhemmille, jotka kävivät hakemassa tyttönsä kotiin, jottei koko leiri sairastuisi. Leiriläisen äiti on itsekkin aikoinaan ollut partiossa ja ymmärsivät ettei mahataudille aina voi mitään. Loppu leirin ajan pidettiin entistä parempaa huolta hygieniasta ja käsidesi oli kovassa käytössä.


Loput leiriläiset kokoontuivat takkahuoneeseen leikimään ja vartio kerrallaan kävivät tekemässä leirimerkit. Leirimerkki tehtiin polttamalla polttokynällä nahalle tontun kuva. Lounaaksi oli riisiä ja kanaa. Lounaan jälkeen alkoi hirmuinen siivoaminen ja kaikki viimeisetkin paikat saatiin tarkistettua ja lukittua kun leiriläiset nousivat bussiin. Bussissa jaettiin kännykät takaisin leiriläisille ja huomattiin että yksi kännykkä oli jäänyt Vasamolle. Selvitettiin vartiolaisen vanhempien puhelin numero, selitettiin tilanne ja luvattiin toimittaa puhelin maanantaina kokoukseen.


Matka meni muuten hyvin ja kololla kaikki pääsivät lähtemään vanhempien kyydillä kotia kohti. Ile kävi illalla vielä Vasamolla hakemassa kännykän ja huomasi samalla että yksi ikkuna oli jäänyt raolleen ja yhden johtajan takki oli jäänyt jälkeen. Ihan hyvä siis että kävi.

Kokonaisuutena leiri oli kuitenkin onnistunut ja leiriläiset kuulostivat tykkäävän. Sehän on tärkeintä ja siksi tätä vapaa-ajalla vapaaehtoisesti tehdäänkin :D.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti